Jdi na obsah Jdi na menu

Celkový vzhled:

Tělo kompaktní, hluboký hrudník sahá co nejdál dozadu, rovný hřbet, silné osvalené nohy. Předvádí pozoruhodnou kombinaci síly a temperamentu.

Charakteristika:

Malý, temperamentní, hravý, statečný, s velkým sebevědomím.

Temperament:

Bystrý, veselý, odvážný, sebejistý a přátelský.

Hlava a lebka:

Lebka je mírně klenutá, s výrazným čelním sklonem. Zužuje se směrem k očím a uším. Vzdálenost týlu od očí je větší než od očí k čenichu. Hlava je hustě porostlá srstí, posazená v pravém nebo menším úhlu k ose krku. Nemá být vysunutá vpřed. Čelo se k čenichu zužuje. Stop je tvarován silným hřebenem nad lehce vystouplým okem a má mírný sklon. Čelo není miskovité ani neustupuje a je dobře tvarováno. Čelisti jsou silné a rovné. Nos je černý a poměrně velký. Není špičatý a tvoří s mordou hladký profil.

Oči:

Střední velikosti, hodně tmavé, jsou posazeny daleko od sebe, nejsou vypouklé. Mírně zapadlé v hlavě, ostré, inteligentní až pronikavé. Světlá barva oka není vhodná.

Uši:

Malé, vztyčené, pevně posazené, končí ostrou špičkou. Nejsou nasazeny ani příliš po stranách ani blízko sebe. Srst na uších je krátká, měkká. Uši se nesmějí kupírovat. Na špici nejsou roztřepené. Nedoporučují se uši kulaté široké, velké nebo tlusté ani příliš chlupaté.

Tlama:

Má být dostatečně velká, aby odpovídala velikosti škodné, již pes stiskne. Zuby jsou vzhledem k velikosti psa velké. Mají normální nůžkový skus, tj. horní zuby mírně překrývají zuby spodní a v čelisti jsou usazeny pravoúhle.

Krk:

Dostatečně dlouhý, aby umožnil správně nasazení hlavy, svalnatý, potupně se rozšiřující v základně, vstupuje do úhledně se svažujících ramen.

Hrudní končetiny:

Ramena se svažují dozadu. Lopatky jsou široké a přiléhají těsně k hrudníku. Ramenní kloub směřuje kupředu, lokty těsně přiléhají a umožňují předním končetinám volný pohyb, jsou souběžné s osou těla. Přední končetiny jsou svalnaté, krátké, rovné a hustě porostlé krátkými, drsnými chlupy.

Trup:

Kompaktní. Hřbet je rovný, bedra široká a silná. Hrudník je hluboký, žebra v horní polovině zaoblená. Boční profil je plochý. Poslední žebra jsou uložena hluboko v těle. Vzdálenost od beder je krátká, jak jen to dovolí požadavek na volnost pohybu.

Pánevní končetiny:

Silné, svalnaté, v horní části široké. Stehna jsou dobře osvalená, ne příliš daleko od sebe. Hlezna jsou zaoblená a dobře usazená vespod těla tak, aby neomezovala pohyb. Strmá nebo slabá hlezna jsou nežádoucí.

Končetiny:

Přední končetiny jsou delší než zadní, jsou kulaté a hustě porostlé hrubou srstí. Zadní končetiny jsou kratší, porostlé hustou srstí. Nášlapové polštářky a drápy jsou černé.

Ocas:

12,5 – 15 cm dlouhý, porostlý ostrými pesíky. Nesmí být zkroucený , naopak co nejrovnější, vesele vztyčený, nikoli barevný nebo překroucený na záda. V žádném případě se nesmí kupírovat.

Držení těla, pohyb:

Pohybuje se nevázaně, přímo, lehce. Přední nohy vytahuje z ramen kupředu. Pohyb zadních nohou je lehký, silný a uzavření. Kolenní klouby jsou dobře ohebné a dodávají oporu v rychlosti Strnulý nebo šroubovitý pohyb a „kravský postoj“ (vbočená hlezna) se naprosto nedoporučují.

Srst:

Je dvojí. Vnější s tvrdými rovnými chlupy, asi 5cm dlouhými. Podsada připomíná samet. Je krátká, měkká, hustá. Řídká srst je nežádoucí.

Barva:

Bílá.

Velikost:

V kohoutku přibližně 28 cm.

Vady:

Každá odchylka od uvedených zásad je považována za vadu. Musí být seriózně brána v úvahu a musí přesně odpovídat stupni hodnocení.

Poznámka:

Jde-li o psa, musí mít obě varlata v šourku.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář